Is het wel goed genoeg?

By in
Is het wel goed genoeg?

Opnieuw een stukje over een vraag die mij gesteld werd. Dit keer door een christen, iemand die ik behoorlijk waardeer en haast nog meer tijd met kerk bezig is als ik zelf (en dan geen betaalde functie in de kerk heeft). Deze persoon zei: “soms dan kijk ik naar wat ik doe en dat stelt het toch niet zoveel voor en dan vraag ik me af: ‘is het wel goed genoeg?’”

Dat is een vraag die ik vaker krijg in verschillende vormen, we proberen en doen van alles. Kunnen soms heel druk zijn met alles wat we voor God en de kerk willen doen en toch blijft die vraag knagen. Het geloof kan soms een last worden omdat het aan de ene kant veel tijd kost en aan de andere kant het je ook nog de voortdurende druk geeft dat er eigenlijk meer wordt.

Ik betrap mezelf daar ook op. Dat ik na een preek bij mijzelf denk: “dit was niet goed genoeg.” Of soms zelfs: “zo! en deze lekker wel!”

Is het dan goed genoeg? Die vraag kun je op veel manieren insteken. Vandaag wil ik een prikkelend antwoord voorstellen, namelijk: “nee, natuurlijk niet!” Je doet wel goede en mooie dingen, maar goed genoeg? Goed genoeg in de ogen van de almachtige God? Ik denk het niet.

Er was wel een werk goed genoeg in Gods ogen. Dat van Jezus, Hij deed het goed genoeg. Daarom vinden we geen ontspanning zolang we onszelf de vraag stellen of wij het goed genoeg doen. Dan wordt geloof nooit een lichte last en een zacht juk. Zolang u zichzelf de vraag stelt of u het goed genoeg doet is het antwoord: nee. Maar als u in plaats daarvan, op het moment dat je jezelf tegenvalt en tekort voelt schieten, de vraag stelt: “deed Jezus het goed genoeg?” Dan is het antwoord een daverend: JA! Goed genoeg voor God, goed genoeg voor u!