Huygensspraat - Nieuwe oude liederen

By in
Huygensspraat - Nieuwe oude liederen

Op 4 november was er een ontmoeting van de kerkraden van de pkn in Dordrecht. We hadden het die avonden over liederen en deelden ons favoriete lied met elkaar. Er kwamen allerlei liederen voorbij, maar het viel mij op dat voor veel mensen de Psalmen toch een bijzondere plek hadden. Met name naarmate mensen ouder worden, zijn de Psalmen toch een soort basis. Daar herken ik mij helemaal in. De Psalmen bezingen thema’s die je verder nergens tegen komt en er zit een rijkdom in om de liederen te zingen van Israël en van de kerk van alle eeuwen. Wist u dat er de laatste jaren ook weer is gewerkt aan een nieuwe berijming op de bekende geneefse melodie? U kunt ze vinden op deze website: www.denieuwepsalmberijming.nl. Het is heel sprankelend Nederlands en veel Psalmen komen voor mij toch weer even een stukje meer binnen met deze woorden.

Een voorbeeld. Psalm 131 is een psalm die bijna nooit wordt gezongen, in de bekende berijmingen voelt de tekst ook bijna te hoogmoedig om in de mond te nemen (kijk maar eens na). Maar in deze nieuwe is het een prachtig lied, iets waar ik in wil groeien en waar ik mijzelf in herken. Ik hoop dat wat rondstruinen door deze nieuwe nieuwe berijming uw liefde voor de Psalmen nog groter maakt. Hier de tekst van 131 als voorproefje:

1. Mijn hart is niet hoogmoedig, HEER: ik kijk niet op een ander neer. Ik grijp geen grootse dingen aan die mijn begrip te boven gaan.

2. Ik kies de stilte, doelbewust, en breng mezelf tot diepe rust. Ik houd mij klein, zoals een kind dat bij zijn moeder vrede vindt.

3. Niet altijd wordt mijn wens vervuld, toch ben ik stil en heb geduld. Wacht, Israël, zo op de HEER, verwacht Hem nu en altijd weer!